Het Rotterdamse bureau Venturn van Patrick van de Ven treedt op als woordvoerder van het zestal, overigens zonder de namen van het zestal te noemen. Ze verzetten zich tegen de herziene ‘Dockers Clause’, waarin bepaald wordt dat dat werk om veiligheidsredenen door havenwerkers moet worden uitgevoerd. Die wordt in steeds meer Europese havens toegepast.

Die bepaling kwam vorig jaar na een jaren durende campagne van de internationale transportvakbond ITF tot stand in een akkoord met een Joint Negotiation Group (JNG) van werkgevers uit de internationale zeevaart. Recent kwam daar nog een overeenkomst bij met de International Maritime Employment Council (IMEC). Per 1 januari wordt de Dockers Clause van toepassing op de IMEC-leden en hun bemanningskantoren.

Rechtszaak

De zes scheepseigenaren vinden echter dat ze zich niet aan die bepaling hoeven te houden omdat er in de onderhandelingen te weinig rekening met hun belangen gehouden zou zijn. ‘Hoewel overeenkomsten opgesteld door IMEC vaak breed worden toegepast, zijn werkgevers en bemanningskantoren volledig gerechtigd om buiten deze condities te opereren’, zeggen ze in een persbericht dat Venturn heeft laten opstellen. Of ze ook een rechtszaak willen beginnen, is onduidelijk.

Het zestal stelt dat een verbod op ‘varend sjorren’ de veiligheid niet ten goede komt, maar alleen ‘extra kosten en vertragingen met zich meebrengt en verladers kan doen besluiten om over te stappen naar milieuvervuilend wegtransport’. Volgens hen is de ITF-campagne vooral gericht op het creëren van werkgelegenheid voor havenwerkers, waarvan ‘onduidelijk is of er überhaupt voldoende capaciteit is’.

Broodroof

De bond ontkent overigens niet dat het werkgelegenheidsargument een rol speelt. Toen de ‘dockers clause’ vorig jaar in Manilla werd uitonderhandeld, zei Niek Stam van FNV Havens dat die in Rotterdam zo’n honderd banen voor havenwerkers zou opleveren. Stam strijdt al jaren voor een verbod ook varend sjorren en noemt het daarvoor inzetten van scheepsbemanningen ‘broodroof’ en een ‘moderne vorm van slavernij’.