Stolberg werd in maart 2018 door de rechtbank in Bremen tot 42 maanden cel veroordeeld voor kredietfraude en valsheid in geschriften. De oud-CEO van Beluga Shipping ging tegen zijn straf in beroep. Het Duitse federale gerechtshof wees de beroepszaak onlangs af. Daarmee is nu een definitief einde gekomen aan een langlopende rechtszaak.

In 1995 richtte Stolberg Beluga Shipping op. Het concern groeide uit tot een van de grootste zware-ladingvervoerders ter wereld met meer dan tweeduizend medewerkers.

Crisis

Ten tijde van de financiële crisis in 2008 ging Stolberg in zee met externe investeerders, waaronder private equity-onderneming Oaktree Capital in 2010. De samenwerking liep ten einde toen de investeerder financiële onregelmatigheden ontdekte.

Oaktree pompte naar eigen zeggen 129 miljoen euro in Beluga, op basis van onjuiste gegevens over de toestand van het bedrijf. Zo had Stolberg onder meer omzetten en buitensporige kosten uit zijn duim gezogen om hogere leningen te krijgen voor nieuwbouwprojecten.

Insolventie

Nadat de fraude van Stolberg in 2011 aan het licht kwam, viel het bedrijf uiteen, nadat een aantal onderdelen van het concern ‘insolventie’ had aangevraagd. Vervolgens werd de kern van het bedrijf, de divisie zware-ladingvervoer, ontmanteld.

Stolberg werd aangeklaagd voor het vervalsen van financiële cijfers tegenover kredietverschaffers. Na een langlopende juridische strijd is de voormalige scheepvaartmagnaat veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Bij de veroordeling merkte de rechtbank op dat Stolberg zichzelf niet had verrijkt, maar dat hij fraudeerde om zijn bedrijf van de ondergang te redden.