Hij neemt het roer over van René Berkvens die ruim dertien jaar ceo is geweest. Damen Shipyards Group omvat bijna veertig Europese scheepsbouw- en reparatiewerven, waarvan zestien in Nederland. Die hebben gezamenlijk zo’n 12.000 werknemers op de loonlijst en zijn goed voor een jaaromzet van ongeveer twee miljard euro.

Nieuwe structuur

Met het aantreden van Arnout Damen schakelt de groep over op een divisiestructuur ‘om de markt slagvaardiger en efficiënter te kunnen bedienen’. Volgens het bedrijf is een divisiestructuur door de groei van afgelopen jaren logisch geworden, omdat Damen op deze manier dicht op de diverse markten kan blijven zitten.

Overigens zit het bedrijf in lastige periode. Vorig jaar dook het voor het eerst in vijftien jaar in de rode cijfers. De scheepsbouwer heeft er last van dat potentiële klanten in diverse maritieme sectoren momenteel de hand op de knip houden. Ook kampte Damen met operationele verliezen bij recent overgenomen werven.

Bovendien wordt Damen nog steeds genoemd in een corruptie-onderzoek van het Nederland Openbaar Ministerie naar een zaak die in Trinidad en Tobago en Barbados speelt. Daarin deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst twee jaar geleden een inval op het hoofdkantoor in Gorinchem.

Arnout Damen heeft zich als lid van de executive board al negen jaar op zijn rol als topman kunnen voorbereiden. Berkvens blijft betrokken bij Damen en wordt op termijn lid van de raad van commissarissen. Arnout Damen wordt in zijn functie van chief commercial officer opgevolgd door Jan-Wim Dekker.