Het Deense concern heeft daarnaast bekendgemaakt dat Henriette Thygesen, de huidige topvrouw van de sleepvaart-dochter Svitzer, benoemd is tot lid van de raad van bestuur. Zij wordt ceo van de business unit Towage, Manufacturing & Others.

Henriette Thygesen (tekst loopt door onder foto).

Dat betekent dat de Denen nog op zoek zijn naar een opvolger van cfo Carolina Dybeck Happe. Die maakte eind vorige maand bekend een vergelijkbare positie bij het Amerikaanse General Electric te hebben aanvaard. De datum van haar vertrek staat echter nog niet vast en ze is overeengekomen dat ze nog maximaal een jaar kan aanblijven.

Met de benoeming van Clerc, die al lid van de raad van bestuur was, ontstaat de unieke situatie dat het Deense Maersk volgend jaar geleid zal worden door een Zwitser en het in Zwitserland gevestigde MSC door een Deen.

Vincent Clerc (tekst loopt door onder foto).

Opvolger van Toft

Clerc wordt de opvolger van Søren Toft. Die maakte op 11 november bekend dat hij zijn benoeming had aanvaard tot ceo van MSC, Maersks grootste rivaal. Die benoeming sloeg in als een bom en Toft, die 25 jaar lang aan een glanzende carrière bij Maersk bouwde, kon per onmiddellijk zijn werkplek verlaten.

MSC bevestigde de komst van Toft pas een week later, maar het is nog steeds onduidelijk wanneer die benoeming in gaat. Sommige waarnemers denken dat hij op grond van zijn concurrentiebeding pas een jaar na zijn vertrek aan de slag kan.

Met de benoeming van Henriette Thygesen bestaat de raad van bestuur van ‘s werelds grootste container-conglomeraat uit ceo Søren Skou, cfo Carolina Dybeck Happe, Clerc, Thygesen and Morten Engelstoft, die verantwoordelijk is voor de havendivisie APM Terminals.

Lees ook: