Volgens het Russische staatspersbureau TASS is ten minste één persoon omgekomen en zijn er twee vermist. Nog eens tien mensen raakten gewond. De brand woedde in een van de machinekamers van het schip en verspreidde zich snel over een oppervlakte van 120 meter doordat ook gasolie vlam vatte (bekijk ook de video’s onderaan dit artikel).

Het schip liep vorig jaar ook al schade op toen het, eveneens in Moermansk, met drijvend dok en al dreigde te zinken. Het ruim 300 meter lange en 72 meter brede schip kon nog net op tijd het zinkende dok worden uitgesleept, maar raakte wel beschadigd doordat een torenkraan van zeventig ton op het dek viel. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

Tekst loopt door onder video.

Bombardement

Het vliegdekschip was kort daarvoor betrokken bij bombardementen ter ondersteuning van het regime van Bashar al-Assad en had begin 2021 weer in de vaart moeten komen. De 34 jaar oude ‘Admiraal Kuznetsov’ is met een waterverplaatsing van ruim zestigduizend ton niet alleen het grootste marineschip van de Russische Federatie, maar ook het enige vliegdekschip en het vlaggenschip van de vloot.

Volgens het Maritime Bulletin is de ‘Kuznetsov’ het gevaarlijkste schip ter wereld om erop te verblijven. Het wordt sinds de tewaterlating in 1985 door rampspoed achtervolgd en lekte in 2009 zo’n driehonderd ton stookolie ten zuidwesten van Ierland. Dat werd naar goed Russisch gebruik niet gemeld, vervolgens ontkend en pas na twaalf dagen officieel toegegeven.