De projectdivisie van G2 Ocean heeft in oktober en november nieuwe kantoren geopend in Hamburg en Houston. Wat is de visie achter deze investeringen?

We willen onze projectlading-activiteiten laten groeien. In de afgelopen twee jaar hebben we een sterke groei gezien in dit segment en daar willen we op voortbouwen. Momenteel is projectlading goed voor ongeveer 10% van onze inkomsten. Het doel is om dat aandeel in de komende vijf jaar te verdubbelen.

Hoe wilt u dat doen?

Wij geloven dat we iets unieks aanbieden. Wij zijn een semi-lijndienst met frequente afvaarten tussen Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Onze vloot wordt gekenmerkt door open-hatch schepen die grote volumes kunnen vervoeren. Daardoor kunnen we concurrerende tarieven combineren met de flexibiliteit die een semi-lijndienst biedt.

Op welke markten richt u zich in Houston?

Houston is de hoofdstad van projecten wereldwijd. Alle grote EPC-aannemers zijn daar gevestigd en het ligt dicht bij de Golf van Mexico, wat een belangrijke bestemming voor onze lijndiensten is. We richten ons in het bijzonder op de groei van de lng-markt, maar ook op andere segmenten in de olie- en gassector. Er is een groot aantal actieve lng-projecten in de regio en de verwachting is dat er spoedig meer investeringsbesluiten genomen worden. Ook verwachten we dat er binnenkort enkele grote upstream-projecten worden opgestart.

Tekst loopt door onder foto.

Gelet op het nieuwe kantoor in Hamburg wilt u ook meer windmolenonderdelen vervoeren?

Zeker, hoewel Hamburg meer is dan alleen de windindustrie. Zoals Houston de hoofdstad van projecten wereldwijd is, vormt Duitsland het regionale centrum voor Europa. Naast windmolenonderdelen komen hier ook veel machines, transformators en andere zware apparatuur vandaan.

In vergelijking met andere projectvervoerders ontbreekt het in uw vloot aan groot hijsvermogen. Zijn jullie van plan om nieuwe schepen te bouwen of te kopen?

We hebben inderdaad niet hetzelfde hijsvermogen als sommige van onze concurrenten, maar onze schepen kunnen 150 ton heffen. Dat maakt ze geschikt voor een groot deel van de projecten. Voor zwaardere ladingen gebruiken we walkranen of drijvende bokken. We hebben wel interesse in het uitbreiden van onze vloot en diensten, maar op dit moment is investeren in nieuwe schepen te riskant. Er is te veel onzekerheid over de toekomstige milieuregelgeving, waardoor het moeilijk is om het juiste type aandrijfsysteem te kiezen.

U noemde de uitbreiding van uw diensten. Kunt u daar meer over vertellen?

We willen onze engineeringdiensten, zoals het zeevast zetten van lading, uitbreiden en dit als extra dienst aanbieden aan onze projectklanten. We verwachten dat de focus op veiligheid verder zal toenemen en dat, met name in de offshore windindustrie, de veiligheidsnormen zullen worden aangepast aan die van de olie- en gasindustrie. Dat maakt zulke diensten nog belangrijker.

G2 Ocean is in 2017 opgericht als een joint venture van Griegstar en Gearbulk. Het bedrijf is gespecialiseerd in het transport van zogenoemde woudproducten als houtpulp en papier, dat ongeveer de helft van de inkomsten genereert. Daarnaast verscheept het bedrijf stukgoederen zoals staal en projectlading en droge bulk. In 2018 boekte G2 Ocean een omzet van 1,3 miljard dollar en boekte het een operationele winst van 8,5 miljoen.