De Nederlandse aannemer heeft daarvoor een voorlopig contract op zak van de beursgenoteerde Filipijnse vastgoedontwikkelaar SM Prime Holdings. Boskalis voert het werk op 50/50-basis uit in samenwerking met baggeraar China Harbour Engineering Company. De geschatte totale contractwaarde is 650 miljoen euro.

Met de aanleg van de nieuwe eilanden ontstaat ruimte voor commercieel vastgoed en woningbouw bij de Filipijnse hoofdstad, die zo’n twaalf miljoen inwoners telt. Het zogenoemde Pasay Reclamation Development Project gaat begin volgend jaar al van start en zal alles bij elkaar een jaar of vijf in beslag nemen.

Klimaatverandering

Volgens topman Peter Berdowski draagt het werk bij aan het beschermen van een deel van Manilla tegen de gevolgen van klimaatverandering. De eilanden worden zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen zware aardbevingen en tyfonen.

Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van zo’n zestigduizend kilometer aan verticale drainage en ‘dynamische vibrocompactie’, ofwel het verdichten van de grond door middel van trilling.