Tjeerd Schulting en de nieuwe havenwethouder Victor Everhardt (rechts).

Schulting kreeg de prijs voor zijn jarenlange inzet voor de Amsterdamse havengemeenschap, maar ook voor zijn strijd tegen de woningbouw in het havengebied. Het terrein van Damen Shiprepair, het oude Shipdock, in Amsterdam-Noord is onderdeel van Haven-Stad, het ambitieuze plan van de hoofdstad om 40.000 tot 70.000 woningen in het havengebied te bouwen.

Vooruitlopend op die plannen is de grond onder de scheepswerf vorig jaar ­al opgekocht door aannemer VolkerWessels. Damen Shiprepair moet dan ook over enkele jaren verhuizen als de plannen doorgaan.

Voorlopig heeft Schulting alle hoop gevestigd op het stadsbestuur. Voor nieuwbouw moet het huidige bestemmingsplan voor het terrein, scheepsbouw en zware industrie worden gewijzigd. Als dat niet gebeurt, kan Damen Shiprepair blijven.

Alternatief plan

Hij heeft daarom met architectenbureau Droog een alternatief plan uitgewerkt, waarbij de werf en beperkte woningbouw op het terrein, naast elkaar kunnen bestaan. Onder meer moet daarvoor de werf deels worden overkapt en komt er een klein stadspark tussen de huizen en de loodsen op het huidige terrein van Damen Shiprepair.

De nieuwbakken prijswinnaar riep tijdens zijn dankwoord vrijdagavond dan ook de aanwezige burgemeester Femke Halsema op om bij de nieuwbouwplannen de werkgelegenheid in de haven niet uit het oog te verliezen. ‘Geef in uw plannen ook werk de ruimte’, aldus Schulting.

Bron foto: Twitter Amports

Lees ook: Damen wil nog 100 jaar blijven in ‘Noord’