De Deen heeft die benoeming precies een week geleden intern gemeld bij A. P. Møller-Maersk, waar hij tot op dat moment chief operating officer en tweede man was. Vanwege concurrentiegevoeligheid moest hij ‘s werelds grootste containerrederij per onmiddellijk verlaten.

Rapporteren

Toft gaat rapporteren aan president Diego Aponte en diens vader Gianluigi Aponte, oprichter van MSC en voorzitter van ‘s werelds tweede containerrederij. Waarnemers gingen er tot voor kort vanuit dat de 78-jarige Gianluigi Aponte het voorzitterschap zou overdragen aan zijn zoon Diego. Maar in een persbericht maakt MSC duidelijk dat dat niet gebeurt en dat Toft zowel vader Gianluigi en zoon Diego als baas krijgt.

De in Genève gevestigde familie-onderneming meldt niet per wanneer Tofts benoeming ingaat. Wel zegt het bedrijf dat de nieuwe topman met zijn familie naar Genève verhuist en dat zijn startdatum later bekendgemaakt wordt. Het Deense ShippingWatch meldde eerder dat hij een ‘garden year’ zou moeten nemen, waarin hij niet voor een concurrerende partij mag werken.

Carrière

MSC stelt dat Toft een ‘indrukwekkende’ carrière heeft opgebouwd bij Maersk, vooral sinds zijn benoeming in 2014 tot operationeel bestuurder. In die functie was hij met zijn tegenhanger Diego Aponte verantwoordelijk voor het vessel sharing agreement van 2M, de alliantie van Maersk en MSC op de oostwest-routes. De rederij wijst er verder op dat de containervaart aan grote veranderingen onderhevig is, zoals digitalisering en de verplichte drastische vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De 45-jarige Toft heeft er 25 jaar bij Maersk opzitten, waarvan de laatste vijf jaar als chief operating officer. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de overname en integratie van Hamburg-Süd. Het is zeer uitzonderlijk dat een topbestuurder van Maersk overstapt naar de concurrentie. Veruit de meesten blijven ‘big blue’ hun leven lang trouw. Een vergelijkbaar geval was wel de overstap twintig jaar geleden van toenmalig topman Flemming Jacobs naar APL.

Topstructuur

Maersk heeft nog geen opvolger voor Toft benoemd en topman Søren Skou neemt diens taken als operationeel bestuurder voorlopig zelf waar. Die zei op de persconferentie over de kwartaalcijfers dat hij de gelegenheid wil benutten om na te denken over de topstructuur van het bedrijf. Hij sloot de mogelijkheid van een-op-een vervanging daarbij niet uit: ‘We hebben goede kandidaten in overvloed voor deze positie’, aldus Skou.

Hij zei overigens te verwachten dat de spectaculaire overstap van Toft geen gevolgen zal krijgen voor de samenwerking met MSC, ook al krijgt die daarmee iemand in huis die tot in de kleinste details bekend is met het Maersk-netwerk. ‘Deze samenwerking heeft ons beiden veel gebracht op het gebied van dienstverlening en kostenbesparing. Ik verwacht dat dit partnerschap de komende vijf jaar op een positieve en professionele manier door zal gaan’, aldus Skou.