Dat meldt de Deense website Shippingwatch op basis van goed ingelichte bronnen. Begin deze week werd bekend dat Toft per onmiddellijke ingang zijn positie als coo bij Maersk zou neerleggen.

Diverse media speculeerden dat het abrupte vertrek te maken zou hebben met het feit dat hij een topfunctie bij een concurrent van Maersk zou gaan bekleden.

Alles wat Toft daarover tot nu toe wilde zeggen, is dat hij een nieuwe baan als algemeen directeur heeft geaccepteerd bij een ander bedrijf. Dat het om MSC gaat, heeft hij tot op dit moment niet bevestigd.

Volgens het Deense vakblad gaat Toft minimaal een jaar op ‘garden leave’, wat inhoudt dat hij geen werkzaamheden meer verricht voor Maersk, maar wel betaald krijgt.

Opvallende overstap

De overstap naar MSC zou opvallend zijn. Maersk is de wereldwijde marktleider in de lijnvaartsector. MSC is nummer twee. De twee concurrenten zitten wel samen in een van de lijnvaartallianties, namelijk 2M.

De huidige ceo is Diego Aponte, de zoon van oprichter Gianluigi Aponte. Welke functie of functies Diego Aponte gaat vervullen als Toft inderdaad de overstap maakt, is nog niet duidelijk.

Al 25 jaar bij Maersk

Toft, geboren in 1974, was al sinds 1994 werkzaam bij het lijnvaartbedrijf, waarvan de laatste twee jaar als lid van de raad van bestuur. De huidige topman van Maersk, Søren Skou, neemt Toft’s taken voorlopig waar. Wie hem gaat opvolgen bij de Deense rederij is nog niet bekend.