De studie, gefinancierd door de wereldwijde gezondheidsorganisatie Institution of Occupational Safety and Health (IOSH), dringt er bij vrachtvervoerders op aan hun werknemers meer ondersteuning te bieden om psychische aandoeningen zoals angststoornissen en depressie te voorkomen. Het onderzoek wijst bijvoorbeeld op de voorzieningen aan boord, zoals toegang tot internet, betere accommodatie en recreatieve activiteiten.

Voor de studie vulden meer dan 1.500 bemanningsleden een vragenlijst in over hun ervaringen op de werkvloer. Ook werden er face to face interviews afgenomen met een kleine groep zeelieden, werkgevers, maritieme liefdadigheidsinstellingen en andere belanghebbenden.

Pestgedrag of intimidatie door collega’s wordt vaak niet opgemerkt.

Daaruit komt een aantal belangrijke punten van zorg naar voren: gebrek aan toegang tot internet, lange periodes weg van vrienden en familie, belabberde huisvesting en slecht voedsel.

‘Signalen van misbruik of pestgedrag door superieuren of collega’s aan boord worden vaak niet opgemerkt. Ook wordt het geestelijk welzijn van zeelui aangetast wegens een gebrek aan fatsoenlijke en humane leefomstandigheden’, zegt professor Helen Sampson, onderzoeksleider en directeur van het Seafarers International Research Centre van Cardiff University.

Sociaal isolement

Bemanningsleden van vrachtschepen komen er volgens het onderzoek het slechtst van af, zo stelt Samspon. ‘Zij ervaren vaak negatieve gevolgen van sociaal isolement, stressvolle werkomstandigheden en vermoeidheid. Het is hoog tijd dat dit soort problemen worden aangepakt.’

Specifieke aanbevelingen van de onderzoekers zijn: bied een aantal activiteiten aan boord aan, zoals basketbal, squash, zwemmen, tafeltennis, darts, barbecues, karaoke, bingo en kaart- en bordspellen. Ook raden de onderzoekers aan om een sportschool te implementeren met minstens drie toestellen.

Daarnaast wordt gesproken over faciliteiten als een sauna, een boek- en dvd-bibliotheek, hutten met satelliet-tv en een bibliotheek met interactieve videogames. Tevens adviseert het onderzoek dat werkgevers zorgen voor comfortabele matrassen en meubels in de vertrekken, walverlof bij elke gelegenheid voor alle rangen en gevarieerd voedsel van goede kwaliteit.

Werkgevers worden eveneens aangespoord om hun personeel zelfhulpbegeleiding en contracten met een goede privé-werkbalans te bieden. Ook zou er een anti-intimidatie- en pestbeleid moeten zijn, die ook wordt gehandhaafd.

Zwavelcapstress

De aankomende nieuwe zwavelrichtlijn van de IMO, die per 1 januari van kracht gaat, brengt onder zeevarenden ook de nodige stress met zich mee. Dat blijkt uit de laatste editie van de Seafarers Happiness Index van de The Mission to Seafarers en The Shipowners’ Club.

Uit het rapport blijkt dat er onder de ongeveer 2.500 respondenten een wijdverbreide angst bestaat over de gevolgen bij het overtreden van de nieuwe zwavelregels, die na de jaarwisseling reders verplichten op brandstof te varen met maximaal 0,5% zwavel. Veel deelnemers van het onderzoek zijn bang dat incorrecte data in combinatie met strengere inspecties, kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Werkgevers die investeren in trainingen hebben gelukkiger personeel. Daarnaast, zo benadrukt het onderzoek, is met het oog op de nieuwe regelgeving en de daarbij behorende verantwoordelijkheden belangrijk dat zeelieden vertrouwen hebben in eigen kunnen.