Energieleverancier Eneco en Havenbedrijf Rotterdam hebben gezamenlijk Rotterdam Shore Power (80/20) opgericht, dat een ‘e-house’ met een vermogen van twintig megawatt gaat ontwikkelen.

Dat is voldoende om de twee hijsgiganten gelijktijdig van stroom te kunnen voorzien. Voor zover bekend zijn de Heerema-schepen tot nu toe de grootste ter wereld die aan de stekker gaan wanneer ze in een haven liggen.

2 miljoen euro

Als de kraanschepen op hun vaste ligplaatsen op walstroom in plaats van dieselgeneratoren gaan draaien, wordt volgens de initiatiefnemers jaarlijks een CO2-uitstoot bespaard die overeenkomt met die van ongeveer vijfduizend dieselauto’s.

Daarom heeft de gemeente Rotterdam twee miljoen euro vrijgemaakt op de begroting van volgend jaar onder de voorwaarde dat het ‘e-house’ op de Landtong in overleg met de bewoners van Rozenburg goed wordt ingepast.

Calandkanaal

De twee schepen hebben al decennia vaste ligplaatsen in het Calandkanaal, dat als uitvalsbasis dient voor klussen op de Noordzee. Ze liggen er naar schatting tussen de 10 en 20% van de tijd en worden dan meestal voorbereid voor een volgend project. Rotterdam Shore Power is al met andere geïnteresseerden in gesprek over de levering van walstroom.

De vergunningen voor het project worden voor het eind van het jaar aangevraagd. Over ongeveer een jaar moet het e-house (zestien meter lang, negen meter breed en 5,5 meter hoog) klaar zijn, zodat de ‘Sleipnir’ en de ‘Thialf’ dan aan de stekker kunnen.