De ‘Moby Wonder’.

De Deense ferrymaatschappij meldt dat het project is afgeblazen in een boodschap aan de aandeelhouders, omdat het verwachte resultaat fors wordt beïnvloed. De verwachte boekwinst van honderd miljoen kroon (13,4 miljoen euro) op de verkoop van de ferryschepen ‘King Seaways’ and ‘Princess Seaways’ wordt niet gerealiseerd.

Investering van de baan

Bovendien blijft een geplande investering van ongeveer een miljard kroon (134 miljoen euro) achterwege. Dat is het bedrag dat DFDS had begroot voor de overname en verbouwing van de ‘Moby Wonder’ en ‘Moby Aki’, die van het Italiaanse Mobi zouden worden gekocht.

De ‘Moby Aki’ (tekst loopt door onder foto).

Volgens DFDS werd medio vorige maand duidelijk dat de Italianen niet aan hun leveringsverplichtingen konden voldoen en moest de deal worden afgeblazen. De Denen blijven wel op zoek naar andere manieren om de dienstverlening op de route IJmuiden-Newcastle te verbeteren.

Vervanging

De ‘King Seaways’ and ‘Princess Seaways’ zijn beide meer dan twintig jaar oud en daarmee dringend aan vervanging toe. Door ze met de ‘Moby Wonder’ uit 2011 en ‘Moby Aki’ uit 2005 van de Italiaanse rederij te ruilen, dacht DFDS daarin te voorzien. Bovendien hebben ze 40% meer capaciteit dan de huidige schepen.

Ze hadden na een ingrijpende verbouwing in het eerste kwartaal van volgend jaar ingezet moeten worden op de ferryverbinding tussen IJmuiden en het Noord-Engelse Newcastle. DFDS vervoerde vorig jaar 350.000 meter aan vrachteenheden en 600.000 passagiers met 120.000 personenauto’s op deze route.

Lees ook: DFDS steekt 150 miljoen in uitbreiding IJmuiden-Newcastle