De naam verwijst naar het gelijknamige zeilscheepje dat dan precies vier eeuwen eerder de eerste kolonisten, de Pilgrim Fathers, van Europa naar Noord-Amerika bracht. De MAS moet op 6 september 2020 uit Plymouth aan de Engelse zuidkust vertrekken en twaalf dagen later aankomen in Plymouth, Massachusetts. Daar kwamen in 1620 de Pilgrim Fathers aan land.

Gewicht van vijf ton

De futuristische MAS krijgt de vorm van een trimaran, weegt vijf ton en krijgt een hybride voortstuwingssysteem. Dat maakt gebruik van wind, zonne-energie, batterijen en een dieselgenerator. Dat zou voldoende moeten zijn voor een snelheid van twintig knopen (37 kilometer per uur). Het vaartuig wordt volgehangen met geavanceerde navigatie- en meetapparatuur, waaronder een ‘deep learning’ systeem van IBM om aanvaringen te voorkomen.

Tekst loopt door onder foto’s.

De romp van aluminium en composiet is al op een werf in het Poolse Gdansk in aanbouw en moet in februari worden opgeleverd. Daarna is er nog ongeveer een half jaar tijd om alle apparatuur te installeren en te testen. Tijdens de overtocht zendt de MAS gegevens over het zeewater door, zoals het gehalte aan microplastics, nutriënten en de temperatuur.

Het idee voor de MAS ontstond vijf jaar geleden al, toen de gemeenteraad van het Engelse Plymouth zich het hoofd brak over de vraag hoe het vierde eeuwfeest van de beroemde oversteek van de oorspronkelijke ‘Mayflower’ het best herdacht kon worden. De boodschap is dat vierhonderd jaar maritieme geschiedenis een nieuwe periode van vierhonderd jaar onderzoek en ontwikkeling inluidt.

Tekst loopt door onder foto.

Deelnemers

Het consortium achter MAS omvat de universiteit van Plymouth, de scheepsarchitect Whiskerstay, scheepsbouwer Aluship Technology, duikboot-expert M Subs, verzekeraar Gard en IBM. Het project wordt gecoördineerd door ProMare, een Amerikaanse non-profit organisatie, die zich vooral bezighoudt met scheepsarcheologie.