De oorzaak van de ontploffing wordt nog onderzocht, maar vermoedelijk gaat het om een aanslag. Volgens de Iraanse nationale oliemaatschappij (NIOC), dat eigenaar is van het schip, is het getroffen door twee raketten.

Het schip, de ‘Sabiti’, staat in brand en is zwaar beschadigd. Ook stroomt er olie in zee. Iraanse media melden dat de bemanning ongedeerd is en dat de situatie aan boord onder controle is. Na de ontploffing op de olietanker stegen de olieprijzen snel. De ‘Sabiti’ is een twintig jaar oude Suexmax-tanker met een draagvermogen van 160.000 ton, ofwel ongeveer een miljoen vaten ruwe olie.

Aartsvijanden

De spanningen tussen aartsvijanden Iran en Saudi-Arabië zijn hoog opgelopen sinds een aanval op twee olievelden van de Saudiërs op 14 september. Die veroorzaakten grote schade waardoor de olieproductie daalde met 5,7 miljoen vaten per dag, meer dan 5% van de wereldwijde olielevering.

De Houthi-rebellen in Jemen claimden de verantwoordelijkheid voor de aanslagen, maar een Amerikaanse functionaris zei dat deze vanuit het zuidwesten van Iran kwamen. Ook Riyad gaf Teheran de schuld. Iran, dat de Houthi’s in de oorlog van Jemen steunt, heeft elke betrokkenheid ontkend.