Het is de eerste bestelling van het systeem voor het Groningse Econowind. Dat deed eerder dit jaar met succes proeven met het systeem, dat is ontwikkeld met steun van de Europese Unie. De groep zegt te verwachten dat het een ‘aanzienlijke’ besparing op het brandstofverbruik zal opleveren, maar hangt daar geen cijfer aan.

Voortstuwing

Het schip wordt uitgerust met twee 16 meter hoge Ventifoil-eenheden, die als een soort zeilen werken en de voortstuwing van het schip ondersteunen. Reder Jan van Dam zegt te verwachten de investering in drie jaar terug te kunnen verdienen. Het bedrijf neemt deel aan het door de EU gesteunde Wind-Assist Ship Propulsion (WASP) onderzoeksprogramma. Dat moet informatie opleveren over het rendement van dergelijke systemen.

Van Dam Shipping is een familiebedrijf met een vloot van acht schepen, waarvan er zes op Finland varen.