De Deense rederij brengt 44 tankers in, het Amerikaanse handelshuis twintig. Het gaat om schepen met een capaciteit van rond de 52.000 kubieke meter, waarvan een deel geschikt is voor gassen en licht ontvlambare stoffen (IMO-klasse 2/3). De pool zal worden beheerd door Maersk Tankers, aangevuld met leden van Cargills tankerteam. Dat opereert vanuit Kopenhagen, Singapore en Houston.

Maersk Tankers beheert de 44 schepen nu voor tien verschillende partners. De twintig Cargill-schepen komen daar nu bij. De combinatie wordt naar eigen zeggen een van de marktleiders in het mr-segment. Volgens Cargill heeft de samenwerking een positieve invloed op het gemiddeld brandstofverbruik van de vloot en de timecharter-tarieven.

Toegang tot spotmarkt

Verder zegt de Amerikaanse groep een betere toegang tot de spotmarkt te krijgen, mede dankzij Maersks ‘unieke digitale werkwijze, waarbij algoritmes worden ingezet om schepen te positioneren en inkomsten te optimaliseren’. De samenwerking gaat formeel op 1 oktober van start. Beide partners zullen zich inspannen om nog meer schepen aan de pool toe te voegen.