Wijnolst heeft onlangs met een student en zijn maatschappelijk medewerker enkele zeer grote scheepstypen ontworpen, waaronder een schip dat binnen de dimensies van 21 meter diepgang, een lengte van 400 meter en een breedte van 60 meter in totaal 18.000 teu kan vervoeren.

‘Nog grotere schepen zijn economisch niet haalbaar’, zegt Wijnolst. ‘Die zouden de Straat van Malakka moeten overslaan, wat drie dagen kost. Bovendien zouden ze via de Kaap de Goede Hoop moeten omvaren. Maar dat er schepen van 18.000 teu in de vaart zullen verschijnen, staat voor mij als een paal boven water.’

De professor ziet de schaalgrootte in de containervaart al jaren toenemen. ‘Bij de huidige vaardiepte in het Suezkanaal praat je over maximaal 12.000 teu. Het wachten is op het moment dat het kanaal tot 21 meter zal zijn uitgebaggerd.’