Het overkwam de Genuese werf Amico & Co vorige week tijdens het droogzetten van de negentig meter lange ‘Nero’ van de Ierse miljardair Denis O’Brien. Amico is een gerenommeerde naam onder bezitters van rijkeluisspeeltjes en is als één van de weinige ter wereld gespecialiseerd in reparatie en verbouwing (retrofit) van superjachten.

De afgelopen jaren ontwikkelden de Italianen speciaal voor dit werk een heuse ‘hub’. Die beschikt over een scheepslift met een hefvermogen van vierduizend ton, een 170 meter lang droogdok en een spuithal van ruim honderd meter. Die superdeluxe uitrusting legt Amico geen windeieren. Jaarlijks worden er zo’n 135 klussen uitgevoerd, waarvan de duurste niet minder dan 92 miljoen euro in het laatje bracht. In dat soort omstandigheden wil je niet dat een schip omvalt.

Het is overigens maar de vraag of O’Brien zich er erg druk over maakt. Volgens de jachtspotters-site Superyaghtfan is de Ier goed voor ruim vier miljard dollar en kan hij zich altijd nog verplaatsen in zijn bijna nieuwe Gulfstream G650. Dat is volgens kenners één van de fijnste privéjets die er te koop is. En dat al vanaf zo’n zeventig miljoen dollar.

Volgens Superyaghtfan hing aan de ‘Nero’ zo’n zelfde prijskaartje. Als dat klopt, is het een koopje. Jarenlang gold als vuistregel dat je ongeveer een miljoen dollar voor een strekkende meter superjacht kwijt was, maar tegenwoordig krijg je een stuk minder centimeters voor je miljoen. Misschien speelt mee dat het schip, nogal atypisch, is gebouwd op  een Chinese werf (Yantai Raffles Shipyard) en niet door een chique Europese jachtbouwer.

Toch is de term chique wel degelijk van toepassing op de ‘Nero’. Het schip uit 2007 is namelijk gebouwd naar het voorbeeld van de Corsair-jachten van de befaamde Amerikaanse bankier J.P. Morgan uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Chiquer dan dat was er niet.

Bron foto: Liguria Nautica/Instagram