De VS zou de kapitein van de Iraanse mammoettanker ‘miljoenen dollars’ hebben aangeboden om het schip aan te meren in een land dat namens de VS beslag kon leggen op het schip, aldus de Britse zakenkrant.

Het dagblad citeert e-mails van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan kapitein Akhilesh Kumar. Kumar was de kapitein van de olietanker die op 4 juli in beslag werd genomen door de Britse marine op Gibraltar. Dat gebeurde omdat het schip ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden.

Woedend

Op 15 augustus gaf Gibraltar de ‘Grace 1’ toestemming uit te varen, nadat Iran garanties had afgegeven dat de olie niet naar Syrië zou gaan. De Amerikanen waren woedend over dit besluit.

‘Dit is Brian Hook. Ik werk voor minister Mike Pompeo en dien als de Amerikaanse vertegenwoordiger voor Iran’, staat in een e-mail die op 26 augustus aan de kapitein werd verstuurd. In de e-mail legt Hook de kapitein uit dat hij ‘goed nieuws’ heeft. De VS zou de kapitein enkele miljoenen dollars betalen om de olietanker naar een land te varen waar de Amerikanen beslag zouden kunnen leggen op het schip en de lading.

De speciale gezant voegde een officieel telefoonnummer toe van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington om ervoor te zorgen dat de kapitein niet zou denken dat de e-mail nep was.

Waarschuwing

‘Met dit geld kun je elk leven leiden dat je wenst’, schrijft Hook in een volgende e-mail. Ook waarschuwt hij de kapitein: ‘Als je ervoor kiest om dit gemakkelijke pad niet te nemen, gaan we jouw leven een stuk moeilijker maken.’

De kapitein zou volgens de krant het aanbod hebben afgewezen. Twee dagen later ontving hij een nieuwe e-mail van Hook, waarin Kumar werd geïnformeerd dat hij op de Amerikaanse zwarte lijst is geplaatst.

Volgens de Financial Times hebben ook kapiteins van andere Iraanse tankers e-mails en sms’jes ontvangen van Hook, die leiding geeft Iran Action Group van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Olie-export verstoren

‘We hebben in korte tijd de olie-export van Iran in elkaar laten storten. We werken nauw samen met de maritieme gemeenschap om illegale olie-export te verstoren’, vertelt Hook aan de krant.

De ‘Grace 1’ is inmiddels omgedoopt tot de ‘Adrian Darya-1’ en vaart volgens gegevens van Marine Traffic in de Middellandse Zee. Maandag voer de mammoettanker in de territoriale wateren van Libië, op 45 mijl van de hoofdstad Tripoli.