Rechter VS: tanker Gibraltar moet weer aan de ketting

grace 1

Een Amerikaanse rechtbank heeft bevolen dat de Iraanse olietanker ‘Grace 1’ opnieuw aan de ketting gelegd moet worden in Gibraltar. Het bevel omvat de beslaglegging op de lading en een miljoen dollar.

De Amerikaanse regering had de rechtbank in Washington gevraagd om deze maatregelen. Of het schip ook daadwerkelijk aan de ketting wordt gelegd, is nog onduidelijk.

De autoriteiten in het Britse overzeese gebied legden de tanker begin juli aan de ketting. Dat gebeurde omdat het schip ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Iran reageerde woedend en nam later de Britse tanker ‘Stena Impero’ in beslag.

Garanties

De uitspraak komt ruim een dag nadat Iran te horen had gekregen dat het schip Gibraltar mocht verlaten. Iran heeft volgens de autoriteiten garanties afgegeven dat het schip zijn lading niet naar Syrië zal brengen. De inbeslagname is daarom donderdag opgeheven.

Volgens de Gibraltar Chronicle zou het kunnen dat het schip pas zondag vertrekt. Dit omdat wordt gewacht op nieuwe bemanningsleden. Het schip zou onder meer een nieuwe kapitein nodig hebben. De advocaat van de huidige gezagvoerder zegt dat zijn cliënt opstapt. ‘Hij wil naar huis’, meldt de raadsman in het lokale dagblad. De tanker zou inmiddels zijn omgedoopt tot ‘Adrian Darya’.

Reageren
500 tekens over