De twee piratenaanvallen vonden plaats in de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 augustus, beide in de buurt van de havenstad Douala. De in Hamburg gevestigde reder MC Schiffahrt heeft bevestigd dat een van beide schepen de ‘MarMalaita’ is.

Op het moment van de aanval waren er twaalf bemanningsleden aan boord. Acht van hen zijn ontvoerd. Het gaat onder meer om drie Russen en enkele Oekraïners. Het bedrijf meldt dat het een noodteam heeft samengesteld en dat wordt samengewerkt met alle bevoegde autoriteiten om de bemanning zo snel mogelijk vrij te krijgen. De ‘MarMalaita is gebouwd in 2007 en vaart onder de vlag van Antigua & Barbuda.

‘Victory C’

De naam van het andere schip is niet officieel bekendgemaakt. Maar volgens de maritieme website Maritime Bulletin kan het niet anders dan de ‘Victory C’ zijn. Dat schip bevond zich rond het tijdstip van de aanval op de betreffende locatie en er is wel bekendgemaakt dat het gaat om een Griekse bulk carrier die vaart onder Liberiaanse vlag.

De ‘Victory C’ voldoet aan die voorwaarden. Het is in handen van het Griekse Cosmoship Management, vaart inderdaad onder Liberiaanse vlag en is gebouwd in 2012. Naar verluidt zijn 9 van de 21 bemanningsleden ontvoerd. Alle 9 zouden van Aziatische komaf zijn, onder meer uit China.

Piraterij-hotspot

De haven van Douala ligt aan de Golf van Guinee. Uit een recent rapport van het International Maritime Bureau (IMB) blijkt dat West-Afrika de piraterij-hotspot van de wereld is geworden, waarbij de Golf van Guinee de meeste incidenten telt. Het heeft daarmee de plek ingenomen van de wateren bij de hoorn van Afrika, waar vooral Somalische piraten voor veel aanvallen zorgden.

Lees ook: Golf van Guinee is piratenhotspot van de wereld