De Amerikaanse president brengt op 2 en 3 september een bezoek aan het Scandinavische land. Dan staat onder meer een ontmoeting met toplieden uit het Deense bedrijfsleven op het programma. Formeel is nog niet bekend wie daarvoor worden uitgenodigd, maar het lijkt uitgesloten dat de baas van een van de grootste Deense ondernemingen en ‘s werelds grootste containerrederij niet op dat lijstje staat.

Strijdkrachten

In antwoord op een vraag op de persconferentie over de halfjaarcijfers zei Skou ‘dat de VS het vrijhandelsysteem heeft gebouwd dat we vandaag hebben’ en dat hij ‘daar graag naartoe terug zou willen’. Hij wees erop dat Maersk goed is voor ongeveer een tiende van het containervervoer van en naar de VS, en dat de strijdkrachten van het land een belangrijke klant zijn van het bedrijf.

Uit de kwartaalresultaten die de groep gisteren publiceerde, blijkt overigens dat de onderneming nog geen grote gevolgen ondervindt van de handelsoorlog tussen de VS en China. Maar Skou waarschuwde dat het handelsconflict tussen de twee landen de onzekerheid in de markt in stand houdt, zo lang niets erop wijst dat de twee grootste economieën ter wereld binnenkort tot een akkoord komen. ‘Het lijkt eerder de andere kant op te gaan’, aldus Skou.

Goed humeur

‘Niet de tarieven, maar de consument en consumentenbestedingen bepalen voor ons de vraag. De Amerikaanse consument is in een relatief goed humeur, de lonen stijgen en het consumentenvertrouwen blijft nog steeds relatief goed’, zei Skou. ‘Wereldwijd is de vraag tot nu toe gegroeid en we verwachten dat dit de rest van het jaar zal doorgaan’, aldus Skou tegen Bloomberg.

De aandelen A.P. Moller-Maersk schoten gisteren bij de opening van de beurs in Kopenhagen meer dan 7% omhoog, maar daalden in de loop van de dag nadat China had laten weten ‘klaar te staan’ om vergeldingsmaatregelen tegen de VS te nemen voor de nieuwste importheffingen. Later in de middag herstelde het aandeel weer, om uiteindelijk ongeveer 1% hoger te sluiten.