HMM (Hyundai Merchant Marine) publiceerde woensdag zijn halfjaarcijfers. Daaruit bleek een omzet van omgerekend 1,98 miljard euro over de eerste zes maanden van dit jaar. Dat was ongeveer 15% hoger dan in dezelfde periode in 2018, toen de Koreanen in zeer zwaar weer zaten. Vooral de hard gestegen olieprijs deed toen veel pijn. Over de eerste helft van vorig jaar dook HMM dan ook 272 miljoen euro in de min. Dat verlies is in dezelfde periode dit jaar dus bijna gehalveerd.

Ook als alleen gekeken wordt naar het tweede kwartaal is een soortgelijke trend te zien. De omzet steeg bijna 13% naar 1,04 miljard euro. Het verlies kwam uit op ruim 150 miljoen euro, aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Nieuw handelsconflict

Ondanks de gestegen omzet ziet het management nog grote beren op de weg, die in de tweede helft van dit jaar roet in het eten kunnen gooien. Daarbij wijst HMM vooral naar ‘usual suspects’, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China en de aanstaande Brexit. Toch is er ook een gevaar dichter bij huis, namelijk een nieuw handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea.

‘We verwachten een volumegroei in het piekseizoen, maar mondiale onzekerheid, ingegeven door het VS-China-handelsconflict, instabiliteit in het Midden-Oosten, de Brexit en, sinds kort, de groeiende politieke en handelsproblemen tussen Zuid-Korea en Japan’, meldt HMM in een toelichting op de cijfers.

Uitbreiding

De carrier staat op de negende plek in de ranglijst van databureau Alphaliner, die de containerrederijen rangschikt naar capaciteit. De komende jaren wil het bedrijf hoger op die lijst. Want ondanks de rode cijfers geven de Koreanen veel geld uit aan vlootuitbreiding.

Zo zijn maar liefst twaalf schepen van 23.000 teu in de maak. Daar moeten ook nog eens acht schepen van 14.000 teu bij komen. Dat is in totaal een uitbreiding van bijna 400.000 teu en betekent een verdubbeling van de huidige capaciteit. Uiteindelijk wil HMM toe naar een vloot van 1 miljoen teu.

Die scheepsorders kwam ze op veel kritiek te staan van andere rederijen. Ten eerste omdat de markt toch al wordt geplaagd door overcapaciteit, met bijbehorende druk op de marges. Daarnaast wordt de investering voor een aanzienlijk deel gefinancierd door staatssteun. Tot irritatie van onder meer marktleider Maersk.

Alliantie-switch

Opvallend genoeg zit Hyundai op dit moment nog met de Denen in een alliantie (2M), al is geen sprake van een volwaardig lidmaatschap. De Koreaanse carrier maakte echter onlangs bekend om over te stappen naar The Alliance, waar onder meer Hapag-Lloyd in zit. HMM verwacht in de nieuwe alliantie meer vruchten te kunnen plukken van een samenwerking dan in 2M.