Tankercrisis: Britten stappen naar VN om ‘illegale interventie’ door Iran

Stena Impero

Een ‘illegale interventie’. Zo noemen de Britten in een brief aan de Veiligheidsraad de actie van Iran, nadat het land vrijdag de Britse tanker ‘Stena Impero’ in beslag nam. De tankercrisis staat maandag bovenaan de agenda van de vergadering van de Britse nationale veiligheidsraad (Cobra) die wordt voorgezeten door de Britse premier Theresa May.

Naar alle verwachting zal May maandag updates over de situatie ontvangen van verschillende ministers en functionarissen. Ook wordt er gesproken over het verzekeren van de veiligheid van de scheepvaart in de regio. Maandagmiddag zal minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt het Britse Lagerhuis informeren en naar alle waarschijnlijk de maatregelen toelichten die de regering in het licht van deze crisis wil nemen.

Verenigde Naties

Afgelopen weekend heeft Groot-Brittannië aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gemeld dat de Britse tanker in Omaanse wateren voer toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. ‘Het schip heeft recht van doorvoer in een internationale zeestraat zoals dat in het internationale recht staat. Dat vereist dat de doorreis niet wordt belemmerd en daarom vormt de Iraanse actie een illegale inmenging’, schreven de Britten aan de Veiligheidsraad.

De ‘Stena Impero’ werd vrijdag geënterd door Iraanse Revolutionaire Garde in de Straat van Hormuz. Teheran zegt dat het schip, de ‘Stena Impero’, zich niet hield aan de internationale voorschriften. Het schip was volgens Teheran vrijdag betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde hulpverzoeken. Volgens scheepseigenaar Stena Bulk hield de tanker, die vaart onder Britse vlag, zich echter aan alle regels.

Tekst loopt door onder video.

Het hoofd van de Iraanse organisatie voor havens en maritieme zaken verklaarde zondag dat de 23 bemanningsleden uit India, Rusland, Letland en de Filipijnen ‘veilig en in goede gezondheid’ zijn.

De rederij heeft nog geen contact gehad met de bemanning. Wel is er bij de Iraanse autoriteiten een officieel verzoek ingediend om de crew te bezoeken, meldt het bedrijf maandag in een persbericht. ‘Het verzoek is nu in behandeling en we wachten nog op een formeel antwoord. Tot die tijd blijven we samenwerken en contact onderhouden met alle autoriteiten’, aldus topman Erik Hånell.

Vergelding

De verhoudingen tussen Iran en een aantal westerse landen zijn zeer gespannen, mede doordat de Britse marine begin juli een Iraanse tanker in Gibraltar aan de ketting legde op verdenking van overtreding van de EU-sancties tegen Syrië. Die maatregel werd door de rechter in Gibraltar onlangs met dertig dagen verlengd.

De Revolutionaire Garde zinspeelde op een rechtstreeks verband met die uitspraak. ‘De wet van vergelding is iets dat wordt erkend in het internationaal recht en wordt gebruikt in verband met verkeerde beslissingen genomen door een regering’, zei de woordvoerder van de Garde, Abbasali Kadkhodaei, tegen het Iraanse staatspersbureau Irna.

Nieuwsblad Transport bericht uitgebreid over de oplopende spanningen tussen het westen en Iran. Hieronder een overzicht van eerder verschenen artikelen:

Reageren
500 tekens over