Een Q-Max is een tanker met membraantanks, speciaal ontworpen voor het vervoer van vloeibaar aardgas over zee. De Q staat voor Qatar, de Max voor de maximum grootte van de schepen die kunnen afmeren aan de lng-terminals in Qatar. In totaal zijn er tot nog toe veertien dergelijke schepen gebouwd. Dit zijn de grootste lng-tankers ter wereld.

Lengte

Een Q-Max heeft een lengte van 345 meter, een breedte van 54 meter, een hoogte van 35 meter en een diepgang van 12 meter. De capaciteit bedraagt 266.000 kubieke meter lng, het equivalent van 162 miljoen kubieke meter aardgas. Door de grootte van het schip nemen de transportkosten met 30% af. Q-Max-schepen zijn ook uitgerust met een liquefactiesysteem, om aardgas vloeibaar te maken.

Fluxys, de beheerder van het Belgische aardgastransportnet, heeft een langetermijncontract met het Qatarese RasGas, wereldwijd de grootste producent van vloeibaar aardgas. RasGas beschikt over verschillende lng-installaties in de haven van Ras Laffan.