Die splitste Sea-Land vorig jaar op in drie divisies: intra-Amerikaans vervoer, internationaal vervoer en terminals. Dat voedde speculaties dat de niet-Amerikaanse activiteiten verkoopklaar werden gemaakt.

Maersk weigert, zoals gewoonlijk, ieder commentaar en wil ook niet zeggen of er überhaupt een aankondiging te verwachten viel. Volgens een woordvoerder baseert Fairplay zich waarschijnlijk op The Wall Street Journal, die zich waarschijnlijk op scheepvaartkranten in het Verre Oosten baseert, die zich op Lloyd’s List baseren, enz, enz.

Toch leek ze even de fout in te gaan: ‘We geven nooit commentaar op projecten’.

‘Projecten? O, dus is er een Sea-Land project?’

‘Zo moet u dat niet opvatten. Ik bedoelde meer in het algemeen dat we op geen enkel project commentaar geven.’

Tsja, dat wisten we al.