De olietanker ‘British Heritage’ van BP Shipping voer in de zeestraat voor de kust van Iran toen het door drie Iraanse boten tot stoppen werd gedwongen. Een nabij gelegen fregat van de Britse marine, de ‘HMS Montrose’, die het schip escorteerde richtte vervolgens de wapens op de Iraniërs, waarop ze vertrokken.

De Britse regering zegt zich zorgen te maken over de actie en roept de Iraanse autoriteiten op om de situatie in de regio te laten de-escaleren. Iran ontkent het incident en zegt dat hun patrouille alleen reguliere werkzaamheden heeft uitgevoerd.

Beslaglegging

Het incident gebeurde bijna een week nadat de Britse marine aan boord ging van een Iraanse tanker in Gibraltar. Ze legden beslag op het schip omdat het werd verdacht van overtreding van sancties door olie naar Syrië te brengen.

Repressailes

Iran waarschuwde het Verenigd Koninkrijk afgelopen zaterdag openlijk voor represailles, nadat het land vorige week donderdag een Iraanse olietanker in beslag nam in Gibraltar.

In juni zijn twee tankers in de Straat van Hormuz aangevallen. Wie daar voor verantwoordelijk voor is, is vooralsnog onduidelijk. De Amerikaanse regering houdt Iran verantwoordelijk voor de incidenten, maar Teheran ontkent alle bemoeienis.

Lees ook: Olietanker aan de ketting in Gibraltar om sancties Syrië