In de harten van scheepsspotters had de ‘Adele Hagenah’ jarenlang een speciaal plekje, als een van de oudste vrachtschepen die nog steeds actief was. Een Duitse schipper nam de kustvaarder in 1965 in gebruik, waarna het vaartuig werd ingezet op een lijndienst tussen Goole (Engeland) en Harlingen.

Vlak voor de sinterklaasavond van 1968 leek het einde van het schip al gekomen: na een aanvaring met een Grieks schip zonk het vaartuig voor de kust van Wijk aan Zee naar dertig meter diepte. Bemanningsleden van andere vrachtschepen wisten vier mensen uit het ijskoude water te redden.

Oranjewerf

Toen de ‘Adele Hagenah’ werd opgetakeld, bleek het schip zowaar nog te repareren: in januari 1969 ontfermde de Oranjewerf in Amsterdam zich over die klus. Alsof er niets gebeurd was, kon het schip, vernoemd naar de vrouw van de eerste eigenaar, weer aan het werk.

Het ging later ‘Hannelore’ heten, naar de echtgenote van een nieuwe eigenaar, en was nog tot vier jaar geleden actief in de Europese kustvaart. Nog veelvuldig bezocht het vaartuig Nederlandse havens. De krasse kustvaarder verhuisde naar Amerika, waar het schip onder Boliviaanse vlag en de nieuwe naam ‘Voici Bernadette’ ging varen.

Cocaïne

Het werd nu niet meer alleen voor legale zaken gebruikt, bleek toen de kustwacht in Miami drie jaar geleden een lading uit Haïti controleerde. De gezagsdragers ontdekten aan boord achthonderd pakjes cocaïne, goed voor een straatwaarde van 35 miljoen dollar.

De autoriteiten in St. Lucie (Florida) wilden het oude, nu nogal ondeugende vaartuig wel hebben voor hun ‘kunstmatige rif’-programma. Gadegeslagen door toeschouwers op honderden plezierboten werd de voormalige ‘Adele Hagenah’ zondag afgezonken om voor een tropischere clientèle dan een halve eeuw geleden als ‘vishotel’ te dienen.