Begin dit jaar verloor het schip 342 containers op de Noordzee boven de Waddeneilanden. Naar schatting is daarbij 3436 ton afval is in zee beland, inclusief het gewicht van de containers zelf. De stranden van de eilanden raakten daardoor ernstig vervuild.

Inmiddels zijn er 295 containers of delen ervan opgeruimd. Volgende maand wordt nog gezocht naar kleiner materiaal dat bij de ramp in zee terecht is gekomen.

Onderzoek

Als later de andere containers nog worden gevonden, wordt het opruimen daarvan op de rederij MSC verhaald, aldus de bewindsvrouw. Ook wacht ze nog op een onderzoek naar de ecologische schade.

De rederij heeft volgens haar laten weten nog deze week over te gaan tot betaling van de schade. De totale schade bedraagt tot dusver 3,35 miljoen euro. Van Nieuwenhuizen schreef eerder deze week nog aan de Kamer ongeduldig te worden en dreigde ‘andere wegen te gaan bewandelen’ om het geld te krijgen.

Lees ook: Minister dreigt met extra stappen tegen MSC om trage afhandeling ‘Zoe’