Maandagochtend lokale tijd werd 16.500 kilo cocaïne gevonden aan boord van het schip. Inmiddels is daar nog eens duizend kilo aan toegevoegd. Daarmee komt de straatwaarde van de lading uit op ongeveer 1,1 miljard dollar.

Tevens zijn er sterke aanwijzingen dat de gezagvoerder, de tweede officier en diverse andere bemanningsleden hebben meegeholpen met het drugstransport. Dat meldt het Amerikaanse vakblad Splash.

Beloning

Volgens een rechtbankdocument heeft tweede officier Ivan D. een telefoontje gekregen van de gezagvoerder, toen het schip de haven van Peru verliet en op weg ging naar Philadelphia. D. werd gevraagd of hij naar het dek wilde komen om mee te helpen een lading aan boord te krijgen.

Hij kreeg daarbij de hulp van diverse andere personen, van wie sommigen een skimasker droegen. D. kreeg vijftigduizend euro beloning van de gezagvoerder voor zijn rol in het drugstransport. De tweede officier zou inmiddels hebben bekend. De identiteit van de gezagvoerder is niet bekendgemaakt, evenmin is duidelijk of een bekentenis is afgelegd.

Extra controles

MSC is extra in verlegenheid gebracht, omdat in maart van dit jaar in dezelfde haven ook al een lading cocaïne is gevonden. Het ging toen om de ‘MSC Desiree’. De straatwaarde lag rond de 38 miljoen dollar.

Na beide vondsten hebben de Amerikaanse autoriteiten besloten om het Customs Trade Partnership (C-TPAT) tijdelijk op te schorten. In praktijk betekent dit dat schepen van MSC niet langer worden gezien als ‘laag risico’ en ze daardoor aan extra controles moeten worden onderworpen. Volgens de Italiaans-Zwitserse rederij zijn de gevolgen hiervan zeer beperkt.

Lees ook: Enorme drugsvangst op MSC-schip in haven Philadelphia