Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Beide rederijen hebben naar verluidt contact gezocht met Aziatische scheepswerven. Bij Hapag-Lloyd gaat het om een order voor de bouw van zes schepen met elk een capaciteit van maar liefst 23.000 teu.

Evergreen, op haar beurt, heeft volgens de krant plannen voor acht of negen nieuwe vaartuigen. Welke capaciteit deze schepen zouden krijgen, is niet duidelijk. De Taiwanezen zouden vóór het einde van de zomer een deal hierover sluiten. Bij de Duitsers duurt het waarschijnlijk wat langer.

Overcapaciteit

De lijnvaartmarkt kenmerkt zich al geruime tijd door overcapaciteit. Mede daardoor hebben veel rederijen moeite om rendabele tarieven af te spreken. Of de eventuele nieuwe schepen van Hapag-Lloyd en Evergreen dienen als uitbreiding van de vloot of als vervanging van oud tonnage, is niet duidelijk.

De berichtgeving van Wall Street Journal is niet bevestigd door beide rederijen.