Die informatie kreeg directeur Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) maandag tijdens overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Enkele reders hadden gevraagd of schepen na de aanslagen op tankers nog wel de kant van de Perzische Golf op konden.

Koster laat weten dat de lijntjes met Buitenlandse Zaken en Defensie heel kort zijn en dat de reders direct op de hoogte worden gesteld als de situatie in het gebied van de Golf van Oman verandert.

Strijdkrachten staan klaar

De KVNR sprak maandag ook met de Commandant Zeestrijdkrachten. ”Die verzekerde ons dat de zeestrijdkrachten voor ons klaarstaan als dat nodig is’, aldus Koster. Teams van mariniers, zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD’s), zouden kunnen helpen bij de beveiliging. Verder zou de marine als daartoe op politiek niveau wordt besloten, ankerplaatsen kunnen beveiligen of een fregat sturen.

Lees ook: KVNR en politiek praten over veiligheid na aanval tankers