De Iraanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties spreekt van ‘ongefundeerde’ claims van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei eerder dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren. Hij kreeg bijval vanuit Saudi-Arabië dat ook Iran verdenkt.

Om Pompeo’s woorden kracht bij te zetten, heeft het Amerikaanse leger een video verspreid waarop te zien zou zijn dat Iraanse militairen een niet ontplofte kleefmijn verwijderen van de zijkant van een van de beschadigde schepen. Ook foto’s zijn vrijgegeven die de mijn tonen voordat die is weggehaald.

Iraanse Revolutionaire Garde

Volgens een kapitein van de Amerikaanse marine is op de beelden te zien dat de Iraanse Revolutionaire Garde de Japanse tanker ‘Kokuka Courageous’ nadert en de mijn weghaalt. Ook een ander vaartuig, de tanker ‘Front Altair’, werd donderdag getroffen door explosies in de Golf van Oman.

Lees ook: Dubbele aanval op tankers in Golf van Oman