Ook stuurden de Chinezen meerdere satellieten de ruimte in, onder meer voor het Chinese bedrijf LinkSure Network. Die onderneming heeft de ambitie om binnen enkele jaren de complete aardbol te voorzien van gratis wifi.

Voordelen

Raketlanceringen vanaf het water bieden volgens de Chinezen verschillende voordelen ten opzichte van lanceringen vanaf een vaste installatie op het land. Ze bieden meer flexibiliteit en minder overlast en risico’s voor de omgeving.

De Chinezen treden met hun lanceerschip in de voetsporen van Sea Launch, een samenwerkingsverband van Boeing en bedrijven uit Noorwegen, Rusland en Oekraïne. Dat bedrijf deed sinds de jaren negentig tientallen lanceringen vanaf een drijvend platform, totdat vijf jaar geleden de Russische annexatie van de Krim de partners uiteen dreef. Sea Launch is nu in handen van Russische investeerders, die van plan zijn om ook weer vanaf zee raketten te gaan lanceren.

Bekijk de video van de lancering in China: