De Noorse rederijen maakten onlangs samen met het Antwerpse logistieke bedrijf Manuchar voor een aantal verschepingen tussen China en Peru bij wijze van proef gebruik van een digitale Bill of Lading-oplossing van het Sloveense bedrijf CargoX. De test viel zo in de smaak bij topman Rune Birkeland van G2 Ocean dat hij de papieren B/L zelfs al een ‘archeologische vondst’ noemde.

Groot verschil

Via het digitale systeem kon de Bill of Lading binnen enkele minuten worden verstuurd, zo stelt G2 Ocean. En dat is volgens het scheepvaartbedrijf een groot verschil met de ‘dagen of weken’ die het kost om een papieren B/L per koerier te versturen.

De implementatie van de digitale variant is meteen een van de prioriteiten voor dit jaar, zegt de Noorse bulk-joint-venture. Het bedrijf zegt ook voor andere contacten met klanten en transportpartners scherp te gaan kijken naar blockchain-opties.