Het zag er eerder helemaal niet naar uit dat buiten Maersk ook andere grote rederijen in zee zouden gaan met TradeLens. De Aziatische rederij Pacific International Lines (PIL) liet zich weliswaar al in een vroeg stadium overhalen, en ook ZIM en Maersk-dochter Hamburg Süd traden toe.

Maar de andere echt grote spelers vreesden te veel aan de leiband te moeten lopen van Maersk, de rederij van platformoprichter A.P. Moller-Maersk, en spraken met dedain over het initiatief.

Mooie woorden

Dit keer hebben MSC en CMA CGM echter louter mooie woorden over voor TradeLens.’Digitale samenwerking is een sleutel naar de verdere ontwikkeling van de containerscheepvaart’, aldus André Simha van MSC.

Simha stelt dat dankzij TradeLens en ook dankzij de Digital Container Shipping Association (DCSA), het standaardisering-platform dat onlangs zijn kantoor opende op Schiphol, het gaspedaal van de digitalisering kan worden ingetrapt.

Blockchain

Een blockchain is database-technologie waarbij de gebruikers tezamen garant staan voor de echtheid en betrouwbaarheid van gegevens. Het digitale betaalmiddel Bitcoin is het bekendste voorbeeld van een product op basis van blockchain-technologie.