Het was voor de rederij de tweede grote brand in korte tijd; in maart ging de brandende ‘Grande America’ ten onder in de Golf van Biskaje. Omdat de branden op de schepen volgens Grimaldi ontstonden in voertuigen die als lading werden vervoerd, is het naar de mening van de rederijgroep noodzakelijk om de accu’s in rollende vracht beter te controleren.

Kortsluiting

Op zowel schepen als haventerminals ontstaat volgens Grimaldi met grote regelmaat kortsluiting in accu’s. Het bedrijf signaleert bovendien teveel problemen met persoonlijke spullen die door mensen worden achtergelaten in tweedehands auto’s. Er zou in het ro/ro-vervoer daarom een totaalverbod moeten komen op de aanwezigheid van persoonlijke bezittingen in occasions, zo bepleiten de Italianen.

In het containervervoer zou Grimaldi graag zien dat de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) certificering door een classificatiemaatschappij verplicht stelt voor het correct beladen van containers met gevaarlijke goederen.