Volgens persbureau Reuters gaat het om twee Saoedische schepen, de ‘Amjad’ en de ‘Al Marzoqah’, de Noorse ‘Andrea Victory’ en het in de VAE geregistreerde bunkerschip, ‘A Michel’. Saoedi-Arabië zei dat de Saoedische schepen ‘aanzienlijke’ schade hebben opgelopen, zonder nadere details bekend te maken. Thome Group, beheerder van de ‘Andrea Victory’, heeft laten weten dat de bemanning ongedeerd is en dat de stabiliteit van het schip niet is aangetast.

Ruwe olie

Ook het Saoedische ministerie van energie heeft gezegd dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Een van de twee schepen was op weg naar de Saoedische haven Ras Tanura om daar ruwe olie te laden met bestemming Verenigde Staten. Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de aanvallen een ‘gevaarlijke bedreiging voor de scheepvaart en de regionale en internationale veiligheid’.

De aanvallen kwamen op een moment van oplopende spanning in de Golf-regio. De Verenigde Staten hebben een van hun vliegdekschepen naar het gebied gestuurd en volgende week arriveert ook het transportschip ‘USS Arlington’ met amfibievoertuigen en vliegtuigen aan boord. Daarmee wordt Iran verder onder druk gezet, omdat het land zich niet aan het nucleaire akkoord uit 2015 zou houden. Iran zelf noemde de aanvallen ‘verontrustend en verschrikkelijk’. Wie ervoor verantwoordelijk is, is niet bekend.