Voor schepen die gebruikmaken van de Neopanamax-sluizen wordt de maximale diepgang 13,11 meter. Voor de lopende maand mei geldt nog het maximum van 13,41 meter.

Ergste droogte

In normale omstandigheden kunnen vaartuigen met een diepgang tot 15 meter gebruikmaken van het Panamakanaal, maar de waterweg kampt de laatste tijd met de ergste droogte uit zijn 106-jarige bestaan.

Het goede nieuws is dat het regenseizoen in Panama inmiddels is begonnen en dat de regen er nu met bakken uit de hemel komt. Daardoor zou in de nabije toekomst wel verbetering in de situatie moeten komen.

Advies

Rederijen krijgen voorlopig echter nog het advies om in hun planning rekening te houden met de genoemde lage waterstand. De kanaalautoriteiten blijven de waterstand continu in de gaten houden en mocht het water in werkelijkheid toch hoog genoeg staan, dan zijn dieper liggende schepen gewoon welkom.

Als de waterstand zich echter ontwikkeld zoals nu geprognosticeerd en bepaalde vrachtschepen zich toch te zwaar beladen bij het kanaal melden, dan moeten zij eerst lading lossen voordat ze welkom zijn.

10% minder lading

Voor rederijen die veelvuldig van het Panamakanaal gebruikmaken, zijn de problemen met het laagwater een flinke strop. Om er zeker van te zijn dat hun schepen gewoon door het kanaal kunnen, moeten de reders zo’n 10% minder lading aan boord nemen dan ze normaliter zouden doen.

Bron foto: Wikipedia