Met de aankoop van Claus-Peter Offen Tankschiffreederei, de tankermanagement-tak van de Hamburgse Offen-groep, breidt het Bremense Zeaborn zijn activiteiten uit naar de markt voor het vervoer van olie en andere natte lading. Opgericht door de Duitse ondernemer Kurt Zech heeft Zeaborn zich doen gelden als een overnamemachine. Naast grote delen van de in 2017 ineengestorte Rickmers-groep zijn onder meer NPC Projects, MCC en E.R. Schiffarht aan het portfolio toegevoegd.

Vloot

CPO Tankers beheert een vloot van 32 schepen. De meeste daarvan, 28 schepen, zijn olie/chemicaliëntankers van 36.000 tot 52.000 ton draagvermogen. De andere vier zijn bulkcarriers, waarvan drie zogenoemde Kamsarmax-schepen  (82.000 ton, genoemd naar de maximale maat in de Guinease bauxiethaven Kamsar) en een Capesizer van 180.000 ton.

Volgens Zeaborn is de desinvestering voor Offen een logisch uitvloeisel van diens strategische keuze om zich te richten op post-Panamax containerschepen. De containervloot van de Hamburgse groep telt 68 schepen. Daarvan zijn er 41 post-Panamax, ofwel te groot voor het Panamakanaal. De grootste schepen hebben een capaciteit van ruim 14.000 teu. In totaal omvat de door Offen beheerde vloot bijna een half miljoen teu.

Strategie

Zeaborn hanteert een volledig andere strategie en stelt zich ten doel uit te groeien tot een geïntegreerde en wereldwijd actieve rederij. De groep houdt zich onder meer bezig met wilde vaart (Zeaborn Chartering), lijnvaart (Liner Services) en scheepsbeheer (Shipmanagement).

De groep ging vorig jaar een joint venture aan met het Amerikaanse Intermarine, in de verhouding 75/25, waarin onder de naam Zeamarine alle activiteiten op het gebied van projectlading, breakbulk en heavy lift werden ondergebracht. In totaal gaat het om bijna negentig multipurpose-schepen. Kort geleden kondigde Zeaborn dat het zijn Amerikaanse partner uitkoopt en dus volledig eigenaar van Zeamarine wordt.

Zeaborn en CTO maken geen financiële details van de transactie bekend. Die behoeft nog wel groen licht van de betrokken mededingingsautoriteiten.