De twee bedrijven beginnen hun samenwerking met slot charter-overeenkomsten, waarbij ze allebei hun eigen identiteit en agentennetwerk behouden. BOCS stelt dat de twee rederijen dankzij hun krachtenbundeling meer flexibiliteit, meer aanloophavens, meer afvaarten en snellere transittijden aan de klanten zullen kunnen bieden. Ook UAL, dat gedurende 45 jaar op eigen houtje op West-Afrika heeft gevaren, zegt te verwachten dat de samenwerking een betere dienstverlening zal opleveren. Voor zichzelf rekenen de twee bedrijven bovendien op ‘synergie-effecten’.

Vloot

BOCS heeft een vloot van vijf multipurpose-schepen van 12.800 tot 28.000 DWT met een tilvermogen tot 160 megaton. UAL doet het met zeven multipurpose-schepen van tussen de 4500 en 12.800 DWT met een tilvermogen tot 360 megaton. De rederijen vervoeren veel breakbulk, maar ook bulkgoederen, containers en zware ladingen.