Verladers die gebruikmaken van het nieuwe ‘eSolutions’-systeem beleven volgens het Franse bedrijf een ‘100% digitale reis’. Het nieuwe systeem betekent een update, stroomlijning en uitbreiding van de bestaande digitale inspanningen van CMA CGM, want het is niet zo dat de rederij nog volop met antieke schrijfmachines en velletjes carbonpapier werkte. Een ‘grote meerderheid’ van de boekingen van het bedrijf werd al via e-commerce-oplossingen gedaan, waarvan de helft via het webplatform van de rederijgroep.

Nieuwe applicaties

eSolutions wordt volgens het bedrijf geleidelijk overal uitgerold en bevat elementen als ePricing (klant krijgt realtime-gegevens over tarieven), eTracking (klant kan op online kaart zien waar op zee zijn of haar lading zich bevindt, plus de verwachte aankomsttijd) en een volledig digitale eBill of Lading. Voorts wordt eBooking een paar digitale stappen vereenvoudigd, zo belooft de rederij. Binnen enkele maanden komen er volgens CMA CGM tevens nieuwe mobiele applicaties.