Door het infecteren van computers op hoofdkantoren van scheepvaartbedrijven die in direct contact staan met schepen, zouden criminelen het scheepvaartverkeer in het honderd kunnen laten lopen en schepen zelfs als wapen kunnen gebruiken om in havens ‘chaos en vernietiging’ teweeg te brengen, aldus Sela.

Virussen die daartoe in staat zijn, zijn volgens de CEO op de kop te tikken door iedereen die een beetje de weg weet op het ‘dark web’. Aangezien de scheepvaart het overgrote deel van de brandstoffen, grondstoffen en goederen vervoert waar de wereldeconomie op draait, zouden succesvolle cyberaanvallen verregaande gevolgen hebben, hield de Naval Dome-directeur zijn gehoor in Singapore voor.

Cyberschoon

De maritieme sector is volgens Sela onvoldoende voorbereid op mogelijke aanvallen. Havenautoriteiten zouden de mogelijkheid moeten krijgen om eerst te controleren of schepen helemaal ‘ cyberschoon’ zijn voordat ze havens binnen mogen varen, aldus de beveiligingsdirecteur.

Belangeloos waren de waarschuwende woorden van Sela overigens niet. Naval Dome heeft een systeem ontwikkeld met het hoogste beveiligingsniveau om schepen tegen cyberaanvallen te beschermen.