De familie is met bijna 30% grootaandeelhouder in de moederholding Hanjin KAL. Daarvan was 18% in handen van de topman. Cho overleed begin deze week in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij was daar opgenomen voor een longziekte.

Enkele weken geleden werd Cho, die ook bestuursvoorzitter is van Korean Air, na 27 jaar uit het bestuur van de luchtvaartgroep gezet na meerdere strafrechtelijke onderzoeken naar hem. Hij zou onder meer zijn hoge positie hebben misbruikt door orders aan bedrijven toe te kennen die in het bezit zijn van de familie. Ook zouden er miljoenen euro’s van de airline zijn verduisterd.

Zijspoor

Zijn enige zoon, Cho Won-tae (43), is inmiddels president van Korean Air. Of hij ook de toppost bij Hanjin erft, is echter niet zeker. De activistische aandeelhouder en tweede grootaandeelhouder in Hanjin Kal, KCGI, heeft direct na de dood de week zijn belang in de holding vergroot van 10,7% naar 13,5%.

De investeerder is de schandalen rond de machtige Koreaanse zakenfamilie van Cho beu en wil de zoon op een zijspoor zetten. Die bezit zelf slechts een minderheidsbelang van 2,34% in de holding.

Tijdelijk collectief

De Hanjin Group heeft intussen een tijdelijk collectief aangesteld om de noodzakelijke besluiten te nemen nu de post van bestuursvoorzitter vacant is en de nalatenschap van Cho wordt verdeeld.

Daarbij speelt dat de Koreaanse erfgenamen een fikse aanslag staat te wachten van de belastingdienst, aldus nieuwsdienst Reuters. Zuid-Korea kent op erfenissen een belasting van 50%, waardoor het aandelenpakket van de familie in Hanjin en daarmee de controle flink kan slinken.

Cho Yang-ho:

Bron foto’s: Hanjin Group en Wikipedia