De stijging in het Europese containerverkeer is volgens het Deense consultancybureau van voormalig Maersk-manager Lars Jensen een positieve uitzondering, want wereldwijd deed zich juist een onverwacht forse daling voor.

Half miljoen teu minder

Alles bij elkaar gingen de containervolumes op de oceaanroutes met 2,1% achteruit. Het betekent dat er in januari en februari een half miljoen twintigvoets containers minder werden verscheept dan in de eerste twee maanden van vorig jaar.

Het inkomende containerverkeer in Noord-Amerika had met een daling van 3,1% een grote negatieve invloed op de wereldwijde statistieken. Maar de grootste dalingen deden zich voor in Oceanië, het Indiase subcontinent en het Midden-Oosten, waar de inkomende containervolumes daalden met respectievelijk 9,2, 7,3 en 6,3%.

Bezorgdheid

Jensen stelt dat de statistieken duidelijk aanleiding geven tot bezorgdheid, omdat de dalende tendens zo algemeen is en niet door een enkele oorzaak kan worden verklaard. Het lichtpuntje Europa geeft de burger volgens de Deense analist wat moed, zeker omdat rederijen juist op Europese routes hun nieuwe reuzenschepen inzetten.

Maar er kwamen afgelopen weekend meer dalende statistieken, uit China. De China Containerized Freight Index, een index die de vrachttarieven op grote internationale vaarroutes vanuit Chinese havens in de peiling houdt, daalde in maart met 6,3%.

Een daling die volgens de Chinezen te wijten valt aan een afnemende vraag. In de Chinese index vertoonde de Middellandse Zee-route in maart de grootste daling: 9,4%. Op de Zuid-Amerika-route gingen de tarieven bijna net zo hard onderuit, met 9%.

Tarieven

In de nieuwe Container Forecaster die de Britse consultant Drewry heeft gepubliceerd kregen de containerrederijen juist nog een pluim op de hoed gestoken, omdat ze vorig jaar iets betere tarieven hebben weten te bewerkstelligen. Het consultancybureau constateerde een hogere ‘tarief discipline’ onder de reders.

Drewry verwacht dat de containeroverslag in havens in alle regio’s de komende vijf jaar doorgroeit, maar durft de handen verder niet in het vuur te steken voor wat betreft de ontwikkelingen in de containervaart de komende jaren. De vooruitzichten zijn mistiger dan ze het afgelopen decennium ooit geweest zijn, stelt de Britse consultant.

Kameleon

Zo is het volgens Drewry nog zeer de vraag hoe de extra kosten van de IMO-zwavelregelgeving vanaf volgend jaar precies verdeeld gaan worden tussen rederijen en hun klanten. Ook de mogelijkheid van een recessie en nieuwbouwprogramma’s van de rederijen vergroten de onzekerheid. De Britse consultant sluit evenwel niet uit dat reders zich als een kameleon aanpassen aan met name die nieuwe IMO-eisen en alleen maar sterker uit de strijd komen.