Itai Rabinovici, directeur-generaal voor Mededingingszaken bij de Europese Commissie, zei dat tijdens een meeting die georganiseerd was door de European Shippers Council, schrijft Journal of Commerce.

Behoud

De divisie van Rabinovici werkt aan een technische paper die zowel de argumenten bekijkt voor behoud van de allianties, als de argumenten voor beëindiging ervan. Hij voegde daaraan toe dat verlenging van de Block Exemption Regulation (BER) onder nieuwe voorwaarden ook een optie is.

In het document worden geen aanbevelingen opgenomen. ‘Het is aan het college van Eurocommissarissen om daar over te oordelen. Maar het zal wel aangeven of de huidige regeling wel of niet goed werkt’, zei Rabinovici. ‘Als blijkt dat het niet goed werkt, zijn aanpassingen nodig. Als blijkt dat het wel goed werkt, niet.’

Hevige discussie

De huidige BER loopt tot 25 april 2020. Per die datum zal de Europese Commissie de regeling moeten verlengen, staken of aanpassen. In de aanloop naar die datum is er een hevige publieke discussie opgewaaid.

Die is begonnen door het Internationaal Transport Forum van de Oeso, dat stelt dat de allianties uit hun voegen zijn gegroeid en te veel macht hebben verworven, terwijl de dienstverlening niet beter is geworden. Dat was nu juist het doel van de BER. De lijnvaart ageert daar fel tegen en zegt dat het behoud van de allianties van cruciaal belang is om de huidige schaal van diensten te kunnen onderhouden.

Lees ook: Felle strijd Oeso en lijnvaart om behoud van allianties.