Daarbij werden twee kraanschepen ingezet, de ‘Rambiz’ en de ‘Gulliver’. Die hebben samen vier kranen met een gecombineerd hijsvermogen van 7.300 ton, genoeg om het marineschip in een keer uit het water te hijsen.

De afgelopen maanden waren de raketten en de brandstof al uit het schip gehaald en hadden duikers zestien hijskettingen onder het wrak geïnstalleerd.

Tekst loopt door onder foto

Het Noorse fregat kwam begin november in de buurt van Bergen in aanvaring met de tanker ‘Sola TS’ bij terugkomst van een Navo-oefening. Het zonk in korte tijd en kwam schuin op de helling van het fjord te liggen.

Speciale methode

Scaldis, een samenwerking van Deme, Jan de Nul en Herbosch-Kiere, ontwikkelde de gecompliceerde hijsmethode speciaal voor de berging van het 133 meter lange en 5.500 ton zware fregat.

Lees ook: