In de nacht van 1 op 2 januari 2019 vielen 345 containers overboord van de ‘MSC Zoe’, toen het schip boven de Waddeneilanden voer. Een aantal containers zonk naar de bodem, maar veel andere kwamen terecht op stranden van onder meer Ameland en Schiermonnikoog. Ook op het vasteland spoelden containers en goederen aan.

Kosten

Om alle rommel op te ruimen, moesten de betreffende gemeenten veel kosten maken. Diverse ambtenaren hebben overuren gedraaid, terwijl ook Rijkswaterstaat zich met de schoonmaak heeft bezig gehouden. Daarnaast zijn diverse bedrijven ingehuurd om mee te helpen. MSC meldde kort na het incident dat het deze kosten volledig zou vergoeden.

Toch is een eerste betaling van 36.000 euro geweigerd door MSC-verzekeraar BMT. Over de achterliggende reden van de weigering is niets meegedeeld door het Britse verzekeringsbedrijf. Bij MSC zelf was vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar.

Juridische zaak

Burgemeester van Ameland Gerard van Klaveren is verrast door de weigering, zegt hij tegen Leeuwarder Courant. Vooral omdat de Italiaans-Zwitserse rederij had beloofd de kosten te vergoeden. Hij overweegt dan ook om er een juridische zaak van te maken, als de rederij volhardt in haar weigering om te betalen.

Het opruimen is nu, twee maanden na het overboord vallen van de containers, nog steeds aan de gang. De rekeningen stromen dan ook binnen bij de diverse overheden, die waarschijnlijk nog veel meer facturen richting Genève zullen sturen.