Volgens Tsipras komt het bedrag overeen met een belasting op dividend van 10%. Het gaat om een afspraak, die een vorige vrijwillige regeling vervangt. Hij zei dat volgens de de Griekse wet reders niet verplicht zijn om de heffing te betalen en dat de deal een ‘belangrijke bijdrage’ levert aan de pogingen van het land om uit de schuldencrisis op te krabbelen.

Massaal schepen gekocht

‘We moeten ons allemaal realiseren dat het ontsnappen aan de crisis grotere zakelijke kansen met zich meebrengt’, aldus de Griekse premier. De scheepvaart is een van de belangrijkste economische sectoren van het land. Griekse reders hebben de afgelopen jaren massaal nieuwe en tweedehands schepen gekocht en bezitten momenteel de grootste vloot ter wereld.

Tsipras zei bij zijn aantreden dat hij de grondwettelijk geregelde belastingvrijstelling van de rederijen wilde aanpakken, maar heeft het bij woorden gelaten. Reders hebben herhaaldelijk gedreigd naar het buitenland te vertrekken als hij de daad bij het woord zou voegen.

Theodoros Veniamis, president van de Griekse redersvereniging en eigenaar van de rederij Golden Union Shipping, heeft laten weten dat de sector ‘de inspanningen van de overheid voor een betere toekomst van Griekenland’ steunt.